Noord-Korea ontkent bezig te zijn met voorbereiding nucleaire test

Terwijl al weken gespeculeerd wordt over een op handen zijnde Noord-Koreaanse nucleaire test, heeft de website van de Noord-Koreaanse overheid Uriminzokkiri gisteren ontkend dat het land hiermee bezig is. Op de website wordt geschreven dat de beoogde nucleaire test slechts een “overhaaste aanname van Washington” is, dat onterechte conclusies zou hebben getrokken.

De Noord-Koreaanse staatsmedia hebben in het verleden alleen aangekondigd “een sterke actie van nationaal belang” te ondernemen. Dit bericht kwam nadat de Verenigde Naties op 22 januari sancties oplegden aan Noord-Korea. Deze sancties waren een vergelding voor de Noord-Koreaanse rakettest van vorig jaar. Noord-Korea beweert een satelliet te hebben gelanceerd, maar de Verenigde Staten vermoeden dat Noord-Korea intercontinentale raketten ontwikkelt waarmee de Amerikaanse westkust geraakt kan worden.

Punggye-ri

Een Zuid-Koreaanse overheidsfunctionaris is niet onder de indruk. Hij ziet de Noord-Koreaanse berichtgeving als een afleidingsmanoeuvre. Satellietbeelden lieten de afgelopen weken een toename van activiteit bij de nucleaire testfaciliteit in Punggye-ri zien. Deze signalen waren, samen met de agressieve Noord-Koreaanse retoriek, reden om aan te nemen dat een nieuwe nucleaire test aanstaande was. Toen Noord-Korea maandag personeel terugtrok uit Punggye-ri, zagen veel internationale waarnemers dit als een teken dat de test nu echt spoedig uitgevoerd zal worden.

Noord-Korea deed twee maal eerder een nucleaire test, in 2006 en 2009. Beide tests werden veroordeeld en bestraft met sancties door de Verenigde Naties.