Noord-Korea zegt kernwapens te gaan verbeteren

Noord-Korea gaat zijn kernwapenprogramma ‘zowel kwalitatief als kwantitatief’ krachtiger maken. Dat heeft staatspersbureau KCNA maandag gemeld. Het communistische land zegt hiermee te reageren op een nieuw kernoorlogsplan van de Verenigde Staten.

Volgens KCNA beseft het Noord-Koreaanse volk hoe wijs hun regime is geweest door meer te investeren in nucleaire ‘afschrikking’ tegen toenemende dreigingen van Washington. In het bericht wordt aan de memoires van voormalig CIA-baas en minister van defensie Leon Panetta gerefereerd. Hij schreef dat de VS de optie open hielden om een nucleaire aanval uit te voeren in geval van oorlog met Noord-Korea.

Zuid-Koreanen bekijken nieuwsbeelden van de Noord-Koreaanse kernproef

“Dit is opnieuw bewijs voor grove nucleaire dreigementen aan het adres van de Democratische Volksrepubliek van Korea”, aldus KCNA. Het persbureau noemde het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma het ‘zwaard der gerechtigheid’ van het communistische land dat bedoeld is om de vrede in Noordoost-Azië te bewaren.

Noord-Korea heeft tot nu toe drie kernproeven uitgevoerd, in 2006, 2009 en 2013. Pyongyang zinspeelde eerder dit jaar op de mogelijkheid van een vierde nucleaire test.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen op 20 oktober 2014 op Nu.nl.