‘Noord-Koreaanse jongen’ in Zweden dreigt te worden teruggestuurd

Een jongen die beweert vanuit Noord-Korea naar Zweden te zijn gevlucht wordt uitgezet naar China. Dat meldt The Local. Het Zweedse migratiebestuur gelooft het verhaal van de jongen niet.

Het kind beweert dat hij Noord-Korea is ontvlucht en met behulp van mensensmokkelaars via China en de Transsiberië Express uiteindelijk in Zweden belandde. De leeftijd en naam van de jongen zijn niet bekend gemaakt.

Het Zweedse Migratiebestuur onderzocht het verhaal van de jongen en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat dit ongeloofwaardig is. Vervolgens werd besloten dat hij begin volgend jaar wordt uitgezet naar China. De Chinese regering stuurt Noord-Koreaanse vluchtelingen terug naar Noord-Korea, waar ze vaak worden veroordeeld tot gevangenisstraf of dwangarbeid. Sommige vluchtelingen worden gemarteld en vermoord.

De jongen verblijft momenteel in een asielzoekerscentrum. Hij heeft zijn woonplaats in Noord-Korea opgegeven aan de Zweedse autoriteiten, maar die waren niet in staat dit te vinden. Ook zou de moedertaal van de jongen volgens een taalkundige geen Koreaans zijn.

Sveriges Radio deed zelf onderzoek naar de zaak met behulp van experts in zowel Noord-Korea als China. Woensdag maakte de zender bekend dat het Migratiebestuur de woonplaats van de jongen verkeerd gespeld zou hebben en het daarom niet zou hebben kunnen vinden. Toen Sveriges Radio contact opnam met de linguïst die zou hebben bepaald dat hij niet uit Noord-Korea zou komen, ontkende zij ten stelligste dit ooit te hebben beweerd.

“Nee, nee, nee. Zij hebben het verkeerd, dit is belachelijk, dit is een leugen”, zei ze in niet mis te verstane bewoordingen. Het lot van de jongen lijkt echter al te zijn beslist.

“Als ik terugga naar Noord-Korea zal ik sterven”, verklaarde de jongen.