Noord-Korea wil dat VS alle sancties opheft

Noord-Korea heeft de Verenigde Staten gevraagd om alle sancties tegen het land op te heffen. Staatspersbureau KCNA vindt de strafmaatregelen onredelijk, nergens op gebaseerd en contraproductief.

De oproep komt een week nadat Washington nieuwe sancties oplegde aan het communistische land vanwege het hacken van Sony. Volgens de FBI zit Pyongyang achter deze cyberaanval, maar Noord-Korea ontkent in alle toonaarden. Volgens Pyongyang zijn de maatregelen het gevolg van de “verstokte vijandigheid” die de VS tegenover Noord-Korea hanteert en zijn de sancties een verkapte poging om het “sociale systeem” van het land ten val te brengen.

Filmposter van The Interview, een film waarin Kim Jong-un wordt vermoord

Noord-Korea is naar eigen zeggen klaar voor “de sterkst mogelijk tegenreactie”. Als de sancties niet worden ingetrokken, krijgt de VS mogelijk te maken met een “stortvloed van kogels en granaten op zijn eigen grondgebied” en een “oorlogsramp”.

Ook houdt Pyongyang de VS verantwoordelijk voor het “creëren van een oorlogsdreiging op het Koreaanse schiereiland”.De oproep komt op de verjaardag van leider Kim Jong-un. Zijn verjaardag is, in tegenstelling tot die van de vorige twee leiders Kim Il-sung en Kim Jong-il, geen officiële feestdag. De exacte leeftijd van Kim is niet bekend, maar waarschijnlijk is hij 32 geworden. Hiermee is hij het jongste zittende staatshoofd ter wereld.

Kim Jong-un tijdens zijn nieuwjaarstoespraak

De VN, VS en andere landen stelden de afgelopen decennia meer strafmaatregelen in tegen het regime van Kim vanwege onder meer kernproeven, raketlanceringen en mensenrechtenschendingen. Hierdoor is Noord-Korea een van de zwaarst gesanctioneerde naties ter wereld.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen op 8 januari 2015 op de website van NRC.