Inschrijving lezing “Geschiedenis en actualiteit van Noord-Korea” geopend

Op vrijdag 21 juni geef ik een lezing getiteld “Geschiedenis en actualiteit van Noord-Korea” voor de Vrije Academie in Amsterdam. U kunt zich op deze website inschrijven voor de lezing. Lees hieronder waar de lezing over zal gaan:

Geschiedenis en actualiteit van Noord-Korea

Eens in de zoveel tijd komt het weer in het nieuws: Noord-Korea bedreigt Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Noord-Korea voert een omstreden kernproef uit, terwijl de bevolking in honger en armoede leeft. Kim Jong-un ontmoet basketballer Dennis Rodman als eerste Amerikaanse gast in zijn land. Deze vreemde nieuwsberichten over dit mysterieuze land zijn aan de orde van de dag. Maar wat weten we eigenlijk over Noord-Korea?

In deze lezing van twee uur, vertelt Casper van der Veen over het stalinistische land dat nog altijd aandoet als een reliek uit de Koude Oorlog. In de eerste helft van de lezing wordt de geschiedenis van Noord-Korea uiteengezet. Na de Tweede Wereldoorlog wordt Korea door de Geallieerden in een communistische en kapitalistische helft opgedeeld. Vanaf het prille begin zijn de relaties tussen beide Korea’s gespannen. Deze spanningen monden in 1950 uit in de Koreaanse Oorlog, een grotendeels vergeten conflict dat niettemin miljoenen mensen het leven heeft gekost. Hierna gaan beide landen definitief hun eigen weg. Met hulp van de Sovjet-Unie en China wordt Noord-Korea een socialistische staat, die na 1991 weigert haar communistisch-monarchale staatsvorm op te geven.

In de tweede helft van de lezing worden de recente ontwikkelingen in Noord-Korea besproken. Met een nieuwe, jonge leider zit het Kimregime nog steeds stevig in het zadel. Zelfs na overstromingen, hongersnood, mislukte oogsten, armoede en internationale verkettering is er nog geen teken van revolutie of regime change in Noord-Korea. Wat voor land is Noord-Korea anno 2013, waarom huilt de bevolking massaal bij het overlijden van leider Kim Jong-il, wie is Kim Jong-un en waarom vaart het land zo’n agressieve koers? Casper van der Veen betoogt “Noord-Korea is niet gek” en beantwoordt deze vragen in de lezing, ondersteund met veel Noord-Koreaans beeldmateriaal.

4 gedachten over “Inschrijving lezing “Geschiedenis en actualiteit van Noord-Korea” geopend

 1. Ik wil mij inschrijven voor de lezing (althans, als die op een tijdstip is dat ik kan), maar dat lukt niet.

  Tevens wil ik je (n.a.v. het artikel in VK Magazine) uitnodigen om 14 mei aanwezig te zijn in Utrecht. Waarom?
  1) Om te bepalen of (leren) werken in netwerken voor jou waardevol kan zijn
  2) Om o.a. te horen wat de geportretteerden in VK Magazine kunnen doen om wel de baan te vinden die ze ambiëren

  Aanmelden kan via : http://bit.ly/ZKY4wy

 2. Beste mevrouw Bomers,

  Leuk om te horen dat u naar de lezing wilt komen. Ik had de link verkeerd op de website staan, maar heb dit inmiddels aangepast. U kunt zich nu hier inschrijven: https://www.vrijeacademie.nl/index.php?mid=14&lang=nl&p=details&pgid=2681b1e8-d69d-e211-9110-000c29ddd361

  Het evenement ziet er interessant uit, hoewel ik eigenlijk dan al een afspraak heb. Ik ga mijn best doen om aanwezig te zijn! Dank voor uw bericht.

  Met vriendelijke groet,
  Casper van der Veen

 3. Vandaag is de lezing uitverkocht, er kunnen helaas geen kaartjes meer besteld worden. Wel kunt u zich op een wachtlijst laten plaatsen voor het geval mensen die zich hebben aangemeld verstek moeten laten gaan.

Reacties zijn gesloten.