Werkt Noord-Korea aan een vierde nucleaire test?

Sinds eind maart zingen er geruchten rond dat Noord-Korea een vierde nucleaire test voorbereidt. Er zou veel activiteit zijn waargenomen rondom het Punggye-ri testterrein, waaronder het verbergen van enkele installaties. Noord-Korea heeft de laatste weken meermaals gedreigd een kernproef uit te voeren en volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie kan de noorderbuur ieder moment klaar zijn om dit te doen.

De Zuid-Koreaanse minister van buitenlandse zaken Yun Byung-se waarschuwde Noord-Korea vorige week om geen nieuwe kernproef uit te voeren. ”Als Noord-Korea de atoomtest daadwerkelijk uitvoert, verandert dat alles”, zei Yun. “De internationale gemeenschap zal geen Noord-Koreaanse kernwapens accepteren.”

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, eerder dit jaar

Diezelfde week waarschuwde de Zuid-Koreaanse minister van defensie al dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat Pyongyang een vierde kernproef aan het voorbereiden is. Zuid-Koreaanse defensiemedewerkers hebben de laatste weken meer activiteit op het Noord-Koreaanse nucleaire testterrein waargenomen. Ook het gerenommeerde Amerikaanse US-Korea Institute concludeerde op meerdere momenten dat er een verhoogde kans was op een atoomproef, voor het laatst gisteren.

Niet alleen Zuid-Korea toonde zich bezorgd over de Noord-Koreaanse dreigementen. Volgens het Witte Huis bewijzen de dreigementen dat Noord-Korea niet bereid is de dialoog over zijn atoomprogramma aan te gaan. Obama waarschuwde voor mogelijke nieuwe sancties die het regime in Pyongyang dit maal écht moeten raken. De Chinese speciale gezant voor het Koreaanse schiereiland Wu Dawei zei dat Beijing de dreigementen serieus neemt en zijn diplomatieke invloed aanwendt om een nieuwe Noord-Koreaanse nucleaire test te voorkomen. Meerdere Chinese politici en media waarschuwden het communistische buurland niet met de atoomproef door te gaan.

Maar wellicht loopt het allemaal niet zo’n vaart. De dreigementen konden ook een manier zijn om aandacht te trekken voor het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama, die vrijdag in Zuid-Korea aankwam. Noord-Korea hekelt het bondgenootschap tussen Seoul en Washington. Volgens Pyongyang is Obama’s aanstaande bezoek bedoeld om ‘confrontaties uit te lokken en donkere wolken van een nucleaire wapenwedloop’ naar de regio te brengen. In het verleden heeft Noord-Korea vaker ogenschijnlijke voorbereidingen voor een nucleaire test getroffen – die vervolgens niet werd uitgevoerd.

Obama in Zuid-Korea vorige week

Noord-Korea deed drie keer eerder een atoomproef. De laatste keer dat het communistische land dit deed was in februari 2013. Dat Obama Zuid-Korea inmiddels heeft verlaten, betekent niet dat de nucleaire dreiging is gaan liggen. Zoals met zo veel zaken uit het gesloten en mysterieuze Noord-Korea, is dit een kwestie van afwachten wat er komen gaat…