In Noord-Korea gevangen Amerikaan (24) komt voor de rechter

De 24-jarige Amerikaan Matthew Todd Miller, die sinds april vastzit in Noord-Korea wordt volgende week zondag voorgeleid voor de rechter. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA zondag gemeld. Miller wordt aangeklaagd voor ‘vijandige handelingen’ tegen de staat.

KCNA liet weten dat het hooggerechtshof besloot Miller op 14 september te berechten. Meer details werden niet gegeven. De Noord-Koreaanse staatsmedia meldden eerder dat Miller na aankomst in Pyongyang zijn toeristenvisum verscheurde en luidkeels verkondigde asiel te willen aanvragen in het communistische land.

Matthew Todd Miller

Afgelopen week werd de man nog door CNN en AP geïnterviewd over zijn penibele situatie. Een ongemakkelijk pratende Miller verzocht de Amerikaanse regering een hoge gezant te sturen om in zijn vrijlating te bemiddelen. In het verleden reisden de Amerikaanse oud-presidenten Jimmy Carter en Bill Clinton naar Noord-Korea om Amerikaanse gevangenen vrij te krijgen.

Naast Miller zitten nog twee Amerikanen vast in Noord-Korea. Jeffrey Fowle wordt ervan verdacht een bijbel te hebben achtergelaten in een nachtclub in Chongjin. Religie is verboden in de communistische natie en Noord-Korea staat al jaren bovenaan de lijst van landen waar christenen worden vervolgd.

Jeffrey Fowle

De 45-jarige missionaris Kenneth Bae werd in december 2012 gearresteerd. In april 2013 werd hij veroordeeld tot vijftien jaar lichamelijke arbeid vanwege pogingen om de Noord-Koreaanse staat omver te werpen. De Amerikaanse basketballer Dennis Rodman, die goed bevriend is met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, riep Kim op Bae vrij te laten. Dit mocht echter niet baten. Vanwege zijn slechte gezondheid pendelt Bae sinds zijn veroordeling tussen het ziekenhuis en het werkkamp.

Kenneth Bae aan het werk in een Noord-Koreaans strafkamp

Een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad zegt de zaken van alle drie de gevangenen ‘nauwlettend’ te volgen. Volgens hem doet Washington al het mogelijke om hen ‘zo snel mogelijk vrij’ te krijgen. De Verenigde Staten onderhouden geen diplomatieke betrekkingen met Noord-Korea en raden hun burgers af naar het land te reizen.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen op 7 september op de website van het Nederlands Dagblad.