Noord-Korea is jarig en wil banden met Zuiden verbeteren

Het communistische Noord-Korea is voornemens de moeizame betrekkingen met de kapitalistische zuiderbuur nieuw leven in te blazen. Dat heeft de Noord-Koreaanse premier Pak Pong-ju dinsdag in een televisietoespraak gezegd. De regeringsleider sprak ter ere van het 66e jubileum van de stichting van het land.

“We gaan ons best doen om de verhouding tussen Noord en Zuid te verbeteren”, zei Pak volgens het Zuid-Koreaanse persbureau. Meer details gaf de premier niet en het is niet duidelijk of zijn opmerking slechts een beleefdheidsfrase is of dat hij daadwerkelijk een politieke koerswijziging voorstaat. De betrekkingen, die nooit echt denderend waren, hebben de afgelopen maanden te lijden gehad onder Noord-Koreaanse provocaties, dreigementen en scheldpartijen.

Pak Pong-ju

Paks handreiking is mogelijk een late reactie op een speech die de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye een week eerder gaf. Hierin drong zij er bij Pyongyang op aan gesprekken met Seoul aan te gaan om de banden te verbeteren. Zuid-Korea wil graag opnieuw familieherenigingen met het Noorden organiseren. Die vonden voor het laatst in februari plaats.

De toespraak van Park werd gevolgd door een reactie van Noord-Korea dat de onderlinge betrekkingen slecht blijven zolang er Amerikaanse groepen gestationeerd zijn op Zuid-Koreaans grondgebied. Langs de grens zijn zo’n 28.500 militairen uit de Verenigde Staten aanwezig. Noord-Korea beschuldigt Zuid-Korea en de VS er geregeld van een militaire invasie voor te bereiden. Pyongyang gebruikt onder meer deze dreiging om zijn clandestiene kernwapenprogramma te rechtvaardigen.

Maar Noord-Korea doet zelf ook niet bepaald zijn best om de spanningen met het Zuiden te verminderen. Afgelopen zaterdag vuurde het communistische land nog drie korteafstandsraketten af. Het was de negentiende keer dit jaar dat Pyongyang projectielen testte. In totaal zijn al 111 raketten afgeschoten.

Een Noord-Koreaanse rakettest

Daarnaast heeft het land dit jaar met een ‘nieuw soort‘ nucleaire test gedreigd en het Zuid-Koreaanse staatshoofd meerdere malen voor ‘hoer’ en ‘troostmeisje‘ uitgemaakt. Ook aan het adres van de VS regende het racistische schuttingtaal. President Barack Obama werd omschreven als ‘gelijkend op een woeste zwarte aap’ die ‘in een Afrikaanse dierentuin thuis hoort’. Dergelijke racistische uitlatingen zijn zelfs voor Noord-Korea zeer zeldzaam.

Officieel verkeren Noord- en Zuid-Korea nog altijd in staat van oorlog. De Koreaanse Oorlog (1950 – 1953) eindigde in een wapenstilstand, maar een vredesverdrag werd nooit gesloten. Tijdens de Koude Oorlog waren de landen aartsvijanden. In de jaren negentig en 2000 leefden de betrekkingen tijdelijk op, maar sinds 2008 zijn de banden weer bekoeld.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen op 9 september 2014 op Nu.nl.