Noord-Koreaanse sporters zingen over Kim Jong-un in Zuid-Korea

Noord-Koreaanse atleten die deelnemen aan de Asian Games in Zuid-Korea hebben een bijeenkomst gehouden om hun heimwee naar Noord-Korea en leider Kim Jong-un met elkaar te delen. Dat heeft het Noord-Koreaanse persbureau KCNA gemeld. In Incheon zongen de sporters liedjes en droegen ze gedichten voor.

De bijeenkomst droeg als titel ‘Avond van verlangen naar de geëerde maarschalk Kim Jong-un’. Minister van sport Kim Yong-hun zei dat hoewel de sporters pas een week van huis waren, ‘de gedachten van alle delegatieleden stromen naar hem (Kim Jong-un, red.), hij die zij verlangen te zien, of zij nou slapen of wakker zijn’.

De muzikale selectie bestond uit liedjes als We Kunnen Niet Leven Zonder Jou, Brandende Wens en Warme Gevoelens. Volgens KCNA geven deze gezangen de ‘volmaakte eenheid’ weer van alle Noord-Koreanen. Een gedicht dat een van de atleten voordroeg liet alle aanwezigen ‘betoverd’ achter, aldus staatsmedia.

Gewichtheffer Kim Un-guk droeg het gedicht Het Gemis van Kameraad Kim Jong-un voor. Hij zei eerder dat de gedachte aan de leider hem geholpen had van zijn blessure te herstellen en drie wereldrecords te vestigen. Kim Byong-sik, leider van de delegatie, zwoer meer medailles te winnen als ‘eerbetoon aan de leider’.

Kim Un-guk na het breken van een wereldrecord gewichtheffen

De Noord-Koreaanse delegatie in de Zuid-Koreaanse kuststad Incheon bestaat uit 273 personen. Tot nu toe hebben de sporters 32 medailles in de wacht gesleept, waarvan tien goud. Alle atleten zeiden hun prestaties op te dragen aan de ‘liefhebbende zorg’ van Kim. Noord-Korea heeft op de Asian Games meerdere wereldrecords gewichtheffen gebroken. Ook werd het communistische land eerste bij het vrouwenvoetbal.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen op 28 september op de website van de Volkskrant.