Wat vinden Noord-Koreaanse vluchtelingen van The Interview?

Onlangs ging de film The Interview in première in Nederland. Dat Kim Jong-un niet blij zou zijn met de comedy van Seth Rogen, waarin de Noord-Koreaanse leider wordt vermoord, was te verwachten. Het communistische land dat regelmatig dreigt met raketaanvallen en kernproeven noemde de film een ‘oorlogsverklaring’. Maar wat vinden Noord-Koreaanse burgers eigenlijk van de film?

Aan de inwoners van het land kunnen we het helaas niet vragen. Het handjevol buitenlandse journalisten dat de staat wel eens aandoet mag burgers onder geen beding interviewen. Bovendien zijn buitenlandse films verboden in de communistische natie, dat ook wel het “Kluizenaarskoninkrijk” wordt genoemd.

Maar sinds de vroege jaren negentig zijn tienduizenden Noord-Koreanen het land ontvlucht. Enkelen van hen keken de film en vertelden aan diverse media wat zij van de film vol erectie- en poepgrappen vonden. Is het slechts platte comedy zoals we van Rogen en James Franco gewend zijn of zit er toch een diepere boodschap in voor Noord-Koreanen?

JANG JIN-SUNG, VOORMALIG HOFDICHTER VAN KIM JONG-IL

De voormalig hofdichter van Kim Jong-il, Jang Jin-sung vond de film eng, zegt hij tegen Vice. Hij vindt de film zelfs net zo explosief als wanneer er een echte bom zou worden gegooid op leider Kim Jong-il. Schokkend en extreem ketters, noemt hij het.

“Noord-Korea ontleent zijn legitimiteit aan de continu herhaalde bewering dat zijn leider onfeilbaar geweldig is en iemand die bewonderd en vereerd dient te worden. Het narratief van het hemelse Kimregime wordt gebruikt om het volk te beheersen. Als je die psychologische pilaar van controle wegneemt, verliest het regime haar basis om het volk te sturen. (…) Op dit moment steunt niemand in Noord-Korea het Kimsysteem uit oprechte liefde, maar slechts uit angst. Als mensen niet meer bang zijn, kan dit systeem niet langer voortbestaan. Ik denk niet dat The Interview mensen zal inspireren om massaal in opstand te komen, maar het kan hen wel helpen het regime minder te vrezen.”

Jang Jin-sung

LEE HAN-BYEOL (31), IN 1999 GEVLUCHT UIT NOORD-KOREA

In Noord-Korea bestaan geen comedyfilms, zegt de Noord-Koreaan Lee Han-byeol tegen The Guardian. In 1999 ontvluchtte zij haar land. In Noord-Korea bestaat alleen maar educatieve en propagandafilms, waarin de leiders worden verheerlijkt.

“In de film vindt hoofdrolspeler Dave Skylark (James Franco, red.) Kim aanvankelijk een sympathieke vent, maar hij verandert van gedachten als hij een nepsupermarkt ziet. Hoewel je geen nepsupermarkten in Noord-Korea hebt, geeft deze scène wel goed weer hoe Pyongyang buitenlanders nooit laat zien onder welke verschrikkelijke omstandigheden sommige Noord-Koreanen leven. Zij krijgen alleen de ‘mooie plekken’ te zien en hun wordt wijsgemaakt dat Noord-Korea een ‘prachtig land’ is.”

KIM JOO-IL (41), IN 2005 GEVLUCHT

De gevluchte Noord-Koreaan Kim-Joo-il (41) was erg teleurgesteld toen hij de film zag,vertelde hij Dazed. Joo-il heeft nieuwswebsite Free NK opgericht.

“Deze film helpt ons niet om Noord-Koreanen op een serieuze manier te begrijpen. En het zal de VN noch westerse regeringen aansporen om actie te ondernemen tegen de Noord-Koreaanse overheid of voor het welzijn van het Noord-Koreaanse volk. Ik begrijp dat het een comedy is, maar ik voelde me door deze film beledigd. Hij kleineert Noord-Koreaanse mensen.”

Kim Joo-il

PARK JI-HYUN (51), MENSENRECHTENACTIVIST

Mensenrechtenactivist Park Ji-hyun had aanvankelijk hoge verwachtingen en werd zelfs nog enthousiaster toen hij vernam dat Kim Jong-un in de film zou worden vermoord, zegt hij tegen The Guardian.

“Toch was ik een beetje teleurgesteld, omdat ik hoopte dat deze film de sleutel zou zijn om alle arme Noord-Koreanen te bevrijden. Maar aan de andere kant: de film zendt een krachtige en belangrijke boodschap uit over Noord-Korea. Ook brengt hij kijkers die niet weten wat er gaande is in aanraking met de mensenrechtenschendingen in het land.”

Park Ji-hyun