‘Noord-Korea had spionnen in Wereldvoedselprogramma en UNESCO’

De Noord-Koreaanse inlichtingendienst RGB had een spion in het Wereldvoedselprogramma (WFP), dat de communistische staat van noodhulp voorziet. Dat staat in een conceptrapport van een expertpanel van de Verenigde Naties, waaronder het WFP resideert, meldt The Telegraph. Ook UNESCO werd met succes door Pyongyang geïnfiltreerd.

De tegoeden van het tweetal zijn nadat ze gesnapt werden bevroren door het Franse ministerie van Financiën. Het rapport meldt:

“Kim Yong Nam was een RGB-agent die zich op het hoofdkwartier van UNESCO in Parijs voordeed als medewerker. Kim Su Gwang was een RGB-agent die zich uitgaf als ambtenaar bij het WFP in Rome.”

De ontmaskering van de spionnen komt niet voor iedereen als een verrassing. Hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden Remco Breuker:

“Als bekend was dat deze mannen Noord-Koreanen zijn, vind ik het naïef dat nu pas wordt ontdekt dat ze spioneerden voor Pyongyang. Ik zou ervan uitgaan dat als ik bij een organisatie een Noord-Koreaanse medewerker in dienst had hij alles rapporteert aan Pyongyang. Wat verwacht je anders?”

Voedselhulp

Het WFP en andere internationale hulpprogramma’s voorzien Noord-Korea al jaren van voedselhulp. In de jaren negentig woedde een grote hongersnood in het land, waarbij honderdduizenden mensen omkwamen. Nog altijd kampt het land met grote voedseltekorten. “Het is voor Pyongyang erg belangrijk om te weten wat er gebeurt en hoe er wordt gedacht over Noord-Korea binnen het WFP”, aldus Breuker.

Noord-Koreadeskundige Joshua Stanton van One Free Korea:

“De aanwezigheid van Noord-Koreaanse spionnen in het Wereldvoedselprogramma doet vermoeden dat Pyongyang probeerde om hulpprogramma’s te manipuleren terwijl miljoenen Noord-Koreanen aan honger leden. De VN zouden een speciale onderzoeker moeten aanstellen om voor donorlanden te onderzoeken of Pyongyang hierin is geslaagd.”

Koffers met cash

Het rapport maakt ook melding van de arrestatie van een onbekend aantal andere RGB-agenten, die met ruim 400.000 euro in contanten reisden via een vliegveld van een niet nader genoemd Aziatisch land. Vermoed wordt dat de agenten het geld hadden verdiend met illegale wapenhandel. In het verleden verkocht Pyongyang raketten aan de regeringen van Iran, Syrië, Jemen en Libië.

De RGB staat samen met vele andere Noord-Koreaanse entiteiten op de sanctielijst van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Japan heeft de inlichtingendienst in verband gebracht met Noord-Koreaanse wapenprogramma’s.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen op 27 februari op de website van NRC.